Afspraak Maken
Online afspraak

Afspraak via telefoon:

Aalst

053 72 84 84

Ninove

054 31 20 61
Share

AANDOENING: EMBOLISATIE

AANDOENING: EMBOLISATIE

EMBOLISATIE

Embolisatie is het afsluiten of dichtmaken van een bloedvat via een katheter. Er zijn verschillende redenen om een embolisatie uit te voeren, bijvoorbeeld bij een bloeding of om de bloedtoevoer naar een tumor of vleesboom te beïnvloeden.

De embolisatie gebeurt onder lokale verdoving, soms ook onder algemene verdoving.

PELVISCH CONGESTIE SYNDROOM

Patiënten met pelvisch congestie syndroom kunnen last hebben van chronische onderbuikspijn of druk. Vaak betreft het vrouwen met lang bestaande klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak wordt aangetoond. Soms zijn deze spataders uitwendig zichtbaar op de schaamlippen of rond de liesstreek. De klachten kunnen soms verergeren tijdens de menstruaties. Bij mannen zijn deze spataders ook gekend als varicocoele. Dit wordt meestal behandeld door de uroloog.

Het pelvisch congestie syndroom of PCS geeft voornamelijk klachten van een atypische druk in de onderbuik bij vrouwen. PCS ontstaat meestal door een spatadervorming thv de afvoerende ader van de eierstokken en de aders van het kleine bekken. Dikwijls werd er omwille van de buikklachten al uitgebreide onderzoekingen uitgevoerd. Echo CT of MR angiografie met veneuze fase wordt als diagnostisch onderzoek uitgevoerd om de oorzakelijk bloedvaten aan te tonen en zo de behandelingswijze te bepalen.

Met een prik in de lies wordt via een catheter de spatader in de buik en het kleine bekken opgezocht. Deze wordt dan met lijm en coils (kleine veertjes) dichtgemaakt, zodat de overdruk in het bekken verdwijnt, en zo ook de klachten verbeteren.

De ingreep gebeurt in dagziekenhuis. Pijnstilling wordt voorzien zo nodig voor de eerste dagen. Het werk kan snel hervat worden, gezien u weinig hinder ondervindt.

Bloeding

Bij een bloeding kan het aanvoerende bloedvat door een embolisatie kan bij een afgesloten worden via een minimaal invasieve techniek. Wanneer de bloeding zichtbaar is op CT angiografie kan er voor een embolisatie gekozen worden. Via een prik in de lies wordt met een catheter het bloedende bloedvat opgezocht en met lijm of coils (kleine veertjes) dichtgemaakt.

Endoleak

Na het plaatsen van een endoprothese of EVAR wordt het aorta aneurysma regelmatig gevolgd op CT scan. Indien er groei optreedt moet gezocht worden naar de reden hiervoor. Heel vaak is de reden voor deze groei een inwendige lekkage in het aneurysma vanuit kleine zijtakjes. Dit wordt ook een endoleak genoemd. Een endoleak kan bijna altijd met een embolisatie behandeld worden. Via een prik in de lies wordt met een catheter wordt het aanvoerende bloedvat opgezocht, en met lijm of coils (kleine veertjes) dichtgemaakt. Hierdoor zal het aneurysma niet meer verder groeien maar stabiliseren of zelfs kleiner kunnen worden. Alternatieve behandelmethoden ter behandeling van een endoleak zijn het bijplaatsen van een extra stent of de stent te verwijderen en vervangen door een kunststofprothese.

Myoom – Fibroom - Varicoele

Uterusmyomen (ook vleesbomen genoemd) zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de spierwand van de baarmoeder (uterus). Deze gezwellen veroorzaken niet altijd last en pijn, maar door hun grootte en hun plaats kunnen ze leiden tot hevige bloedingen en zwaartegevoel. Tevens kunnen door de aanwezigheid van fibromen of myomen zwangerschappen meer risicovol zijn.
Met een prik in de lies wordt via een catheter de bloedtoevoer naar het myoom opgezocht, en met partikels ( kleine plastic fragmenten ) worden dan de aanlvoerende bloedvaten van deze myomen en fibromen dichtgemaakt. Hierdoor sterven de myomen en fibromen geleidelijk aan af. Waardoor de klachten klachten verbeteren.
De ingreep gebeurt meestal in klassieke hospitalisatie met overnachting. Pijnstilling wordt voorzien zo nodig voor de eerste dagen. Het werk kan snel hervat worden, gezien u weinig hinder ondervindt.