Afspraak Maken
Online afspraak

Afspraak via telefoon:

Aalst

053 72 84 84

Ninove

054 31 20 61
Share

AANDOENING VAN DE ADERS

AANDOENING VAN DE ADERS

SPATADERS

Klachten

Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring of verharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.​

Onderzoek

Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.

Grote spataders - behandeling

Onder algemene verdoving prikt uw arts het zieke deel van de ader aan. Onder echografiegeleide wordt een laser catheter opgevoerd doorheen de lekkende VSM of VSP tot aan de uitmonding in de diepe ader. Aangezien de coagulatie van hieraf gebeurt, is er geen noodzaak aan een insnede ter hoogte van de lies of knieholte, waardoor de kans op wondinfectie hier niet aanwezig is. Rond de ader wordt dan een koude vloeistof ingebracht die de omliggende weefsels beschermt tegen de hoge temperatuur van de lasertip. Tenslotte wordt dan de laser glasvezel progressief van de lies (of kniekuil) naar beneden teruggetrokken waarbij de dosis energie continu kan worden aangepast en het dichtschroeien van de ader gevolgd wordt op echografie. De behandeling neemt een uurtje in beslag en gebeurt in dagopname.

Voordelen: er is geen wonde in de lies of kniekuil, wat het herstel bespoedigt en het hematoom en pijn vermindert. Tot zeker 6 weken postoperatief kan zwelling, verharding en blauwverkleuring aanwezig zijn, deze verdwijnen normaal gezien volledig na enkele weken. ​ Deze techniek kan echter niet altijd worden toegepast : bij teveel vertakkingen in de lies, een ader die te kronkelig is of teveel is uitgezet of klonters bevat, kan de laser niet gebruikt worden zal uw arts voor de klassieke behandeling kiezen.

Crossectomie: via een kleine insnede in de lies wordt de uitmonding van de oppervlakkige ader en haar zijtakken naar het diepe systeem onderbonden. Door de ader wordt een plastic stripper opgevoerd en vastgemaakt ter hoogte van de lies. De ader wordt dan verwijderd of “ gestripped” van de lies naar de enkel of knie. Na de operatie is er meestal een hematoomvorming (blauwe plekken) door het sijpelen vanuit kleine zijtakjes in het strip-traject.

Via een puntvormige incisie (enkele mms) wordt een uitgezette ader lokaal verwijderd met een haakje. Dit kan samen met de endoveneuze laserbehandeling of met een stripping gecombineerd worden, maar kan ook los van een andere ingreep gebeuren.

Foambehandeling wordt ambulant uitgevoerd op de raadpleging, en vraagt geen werkonbekwaamheid. De spatader wordt aangeprikt onder begeleiding van beeldvorming door een echosonde of laserlamp. De spatader wordt aangeprikt en een schuimig mengsel van lucht en Aethoxysclerol wordt ingespoten. Het gebruik van schuim ipv vloeistof bestaat er uit dat het schuim zich beter verspreidt over grotere oppervlakten, blijft beter zitten en kan langer inwerken en daardoor kunnen ook grotere spataders behandeld worden. Na de behandeling is het zeer belangrijk dat er een compressie kous gedragen wordt waardoor de spatader gaat verkleven, verschrompelen en uiteindelijk zal verdwijnen.

Spidervaricositas - behandeling

Foam echosclerose wordt ambulant uitgevoerd op de raadpleging, en vraagt geen werkonbekwaamheid. Aanprikken van ader ‘onder echogeleide’: echosonde glijdt over de huid en geeft een beeld van de ader. De ader wordt aangeprikt en een schuimig mengsel van lucht en Aethoxysclerol wordt ingebracht. Voordeel schuim tov vloeistof: het schuim verspreidt zich beter over grotere oppervlakten, blijft beter zitten en kan langer inwerken en dus kunnen ook grotere aders behandeld worden. Door het dragen van de kous gaan deze aderwanden verkleven, uiteindelijk verschrompelt en verdwijnt de spatader. Zijn functie wordt overgenomen door andere bloedvaten.​

Nazorg:​ De kous wordt op de consultatie aangedaan, en dient 2 dagen dag en nacht aangehouden te worden, nadien volgens comfort nog tot 5 dagen overdag. De inspuiting kan een aantal keer herhaald worden volgens noodzaak. Mogelijke hinder: Licht brandend gevoel, wondjes/korstjes of bruinverkleuring van de huid (±10 procent). Verdwijnen bijna altijd spontaan binnen het jaar. Ook hier kan Reparil®/Hirudoid® helpen.​

Mogelijke hinder: Lokale pijn en een hardere streng (zone) over het behandelde bloedvat. Resorptie (‘vertering’) hiervan kan enkele weken duren. Oppervlakkige flebitis: pijnlijke, rode en warme zone op en rond de plaats van behandeling. Hyperpigmentatie of bruinverkleuring over het behandelde bloedvat.

Sclerotherapie wordt ambulant uitgevoerd op de raadpleging en vraagt geen werkonbekwaamheid. Er wordt een vloeibaar product Aethoxysclerol ingespoten in de spatader welke de wand irriteert. Door het dragen van de kous gaan deze spataderwanden verschrompelen en verkleven.

Percutane laserbehandeling Percutane laserbehandeling wordt ambulant uitgevoerd op de raadpleging en vraagt geen werkonbekwaamheid. Het is een ideale behandeling voor kleinere spataders ter hoogte van de ledematen en eventueel het gelaat. Bij een laserbehandeling is het nodig de te behandelen zone vrij te maken van make-up, crèmes, en haargroei.

Tijdens de behandeling wordt met een gekoeld laserhandstuk over de huid gegaan. De laser laat de bloedvaatjes samensmelten en pigmenten uiteenvallen, zodat deze nadien door het lichaam kunnen worden afgebroken. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

TROMBOSE

Diep veneuze trombose

  • Vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)​

 

  • Beschadigde ader wand (na een infuus, wonde, operatie)​

 

  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …) zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een diep veneuze klonter. ​

 

  • Klachten hiervan zijn vooral zwelling van het been, een paarse, gestuwde kleur en bij het ontwikkelen van een longembool ook eventueel kortademigheid..​

De diagnose van trombose van een diepe ader of diepe veneuze trombose (DVT) wordt gesteld met een echografie. Soms zal verder onderzoek noodzakelijk zijn (naar oorzaken van de trombose, maar ook naar weerslag op vb. hart en longen). Een van de meest voorkomende gevolgen van een DVT kan een klonter in de longslagader of longembolie zijn.

Een diepe veneuze trombose (DVT) is potentieel gevaarlijk, door het risico op longembolie. Daarom is een snelle diagnose en behandeling belangrijk. Ook het voldoende lang behandelen in hier belangrijk. De behandeling bestaat uit bloedverdunners (spuitjes of medicatie, steunkousen (klasse II liesmodel). In bepaalde gevallen kan de klonter operatief verwijderd worden. Uw arts helpt u hiermee afhankelijk van uw symptomen.

Controle afspraken met duplex worden meestal na 3 maand gepland.

Oppervlakkige flebitis

  • Vertraagde bloedstroom door spataderlijden of langdurige immobilisatie (gips/vliegtuigreis)​

 

  • Beschadigde ader wand (na een infuus, wonde, operatie)​

 

  • Verhoogde stollingsneiging (roken, obesitas, erfelijke stollingsstoornissen, de pil, obesitas, kanker, …) zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een oppervlakkige veneuze klonter. ​

 

  • Symptomen zijn vooral een pijnlijke, harde plek , rood en warm aanvoelend.

De diagnose van een oppervlakkige gelegen ader of oppervlakkige thromboflebitis (OVT) (wordt klinisch en echografisch gesteld op de raadpleging. Soms is verder onderzoek aangewezen. Bij een OVT is het risico op longembolie veel lager dan bij een DVT.

De behandeling zal door uw arts naargelang uw symptomen worden bepaald en bestaat uit ontstekingsremmers, steunkousen (klasse II), eventueel tijdelijk een lage dosis bloedverdunners, lokaal ijs applicatie en eventueel Reparil of Hirudoid zalf lokaal.

Een controle afspraak wordt voorzien zo nodig.